Prednosti in slabosti hladno stiskane hrane za pse

Hladno stiskana hrana za pse je v zadnjem času izjemno priljubljena tema. Nekateri menijo, da je to najkakovostnejša hrana za živali. Prinaša namreč številne prednosti. Po drugi strani pa je dobro, da lastnik oziroma skrbnik psa ve tudi za njene slabosti.

Med največje prednosti hladno stiskane hrane za pse verjetno sodi to, da se toplotno občutljivi dodatki, kot so na primer vitamini, olja ter zelišča, dodajajo tik pred hladnim stiskanjem in so posledično bistveno manj podvrženi toplotnim obremenitvam, kot to velja pri ekstrudirani hrani za pse.

Še druge prednosti hladno stiskane pasje hrane

Pri sami proizvodnji je ena faza toplotne obdelave manj v primerjavi z ekstrudirano oziroma običajno hrano za pse. Hrana se pri dovajanju vode zelo hitro razgradi, posledično je manj napihnjenosti.

Hladno stiskana hrana za pse

V resnici pa sam izraz hladno stisnjena hrana nekoliko zavajajoč. Če se na primer propagira obdelava hrane pri zgolj 40 stopinjah Celzija, to v praksi pomeni, da morajo biti dejanske sestavine torej pripravljene pri bistveno višjih temperaturah, preden se sploh lahko prične sam postopek stiskanja.

Odlična za presnovo

Hladno stiskana hrana za pse se torej ponaša s številnimi prednostmi. Največje pa so zagotovo:

  • odlična za presnovo,
  • nobenih občutljivosti in alergij,
  • manjša možnost za zasuko želodca,
  • zelo visoka vsebnost svežega mesa.

Gre torej za samo lahko prebavljive beljakovine iz svežega mesa. Zaradi naravnih sestavin je intoleranca zelo redka. Sama prebavljivost beljakovin v svežem mestu je kar 98 %. Hrana v želodcu ne fermentira ali ne nabrekne. Pasja prebava v tem primeru lahko absorbira bistveno več hranil kot pri navadni hrani za pse.

Slabosti hladno stiskane pasje hrane

Seveda pa ima hladno stiskana hrana za pse tudi nekaj slabosti, ki jih mora vsak lastnik živali tudi dobro poznati.

Sam izraz hladno stiskana pasja hrana torej ne govori o sestavi oziroma o drugih proizvodnih procesih, na primer o tem, kako se pripravi OH ali pa meso. Kot glavni vir beljakovin večina vsebuje tako imenovano mesno moko, ne vsebuje pa svežega mesa, kot trdijo nekateri proizvajalci.

Prebavljivost ni optimalna, ker imajo beljakovine iz mesne moke nižjo biološko vrednost.

Kaj lahko uživajo pasji mladički?

Pasji mladiči se najhitreje razvijajo v prvih šestih mesecih svojega življenja. Tej fazi njegovega življenja lahko rečemo kar pediatrična faza. V tem obdobju pasji mladički razvijajo svoje dolge kosti in pripadajoča tkiva, notranje organe in mišice.

Pasji mladiči
Pasji mladiči se lahko prehranjujejo s istimi živili kot odrasli psi

Prav tako v tem času pasji mladiček oblikuje nove povezave živčnega sistema, razvija kognitivne in možganske funkcije, izoblikuje pa tudi močan imunski sistem.

Naravni in uravnoteženi pasji obroki

Če vam je povsem jasno, kaj lahko jedo mladički psa, lahko torej posežete po naravnih in uravnoteženih obrokih. Obroke seveda lahko pripravljate tudi sami. Na takšen način lahko zelo dobro poskrbite za optimalno razvoj mladička, in to na vseh možnih nivojih.

Recept za uravnoteženo in popolno domačo s piščancem hrano za pse

Seveda pasji mladiči lahko jedo povsem enaka živila kot odrasle živali, s tem da morate z dajanjem pasje hrane pričeti postopoma. Iz materinega mleka mladiči preidejo na mokro in pasirano hrano. Nato pa se lahko prične postopoma uvajati suha pasja hrana.

Izjemno pomembno je tudi samo razmerje med posameznimi živili v sestavi uravnoteženega obroka. Pasji mladiči namreč potrebujejo bolj z beljakovinami ter maščobami bogato hrano. To pomeni bolj kalorično hrano, kot pa jo potrebujejo odrasli psi.

Lastna priprava hrane za pasje mladičke

Po drugi strani pa je lastna priprava hrane za pasje mladiče lahko precej bolj zapletena, in to ne glede na to, ali pripravljate surovo ali kuhano hrani. Pametno je, da se o tem predhodno zelo dobro izobrazite. Presežek ali pomanjkanje katerega od poglavitnih hranil namreč lahko zelo škoduje na mladička.

Ključna minerala za mladičke psa sta kalcij in fosfor. Ta dva sta namreč pomembna predvsem za razvoj koti in zob. Mladiči nujno potrebujejo primerno razmerje mineralov za pravilen mišično-skeletni razvoj.

Koristni nasveti za prehranjevanje pasjega mladiča

Pri pasjem mladičku lahko prehladna ali pretopla hrana povzroči drisko oziroma bruhanje. Enako velja tudi za vodo, ki torej ne sme biti ne prevroča in ne premrzla. Pri prehranjevanju je živali potrebno vedno zagotoviti popolni mir. To pomeni, da mu morate omogočiti svoj kotiček, za katerega dobro ve, da je samo njegov in da bo tam dobil tudi svojo hrano.

Če imate doma poleg mladička tudi druge pse, mora biti hranjenje obvezno ločeno. Četudi na primer domov pripeljete dva mladička psa, mora biti prehranjevanje ločeno. Pasji mladiči naj imajo po prehranjevanju mir. V nasprotnem primeru bodo imeli težave z želodcem.

V isti kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *