Bergle – opora pri poškodbah spodnjega dela telesa

Bergle so vrsta medicinskega pripomočka, ki nudijo učinkovito oporo pri poškodbah spodnjega dela telesa. Prav tako zagotavljajo proces prenosa teže telesa na roke, s tem pa tudi precej večjo sposobnost mobilnosti. Torej omogočajo lažje izvajanje vsakodnevnih opravil ter vključevanje v ožje pa tudi širše družbeno okolje. To seveda pomeni tudi precej bolj kakovostno bivanje.

Do približno leta 1800 so imele bergle obliko črke T. Nekoliko kasneje pa so izboljšana tovrstna orodja zagotavljala razcep palice in vstavitev ročajev. Na takšen način je nastala oblika podpazdušne bergle, kot jo poznamo še dandanes.

Vrste bergel

Bergle lahko uvrstimo v štiri večje skupine. To so:

  • podpazdušne bergle,
  • podlaktne bergle,
  • triceps bergle,
  • platform bergle.

Zadnji dve vrsti sodita med posebne izvedbe. Vse omenjene prednosti pa se ponašajo s svojimi prednostmi, imajo tudi slabosti. Pacientu pa se tovrstni medicinski pripomoček predpiše glede na njegove zmožnosti ter potrebe. Z berglami se torej skuša nadomestiti pomanjkljive oziroma izgubljene funkcije.

Podpazdušne bergle

Bergle te vrste so namenjene za dolgotrajno okrevanje. V primerjavi z drugimi vrstami vam lahko ponudijo večjo mero ravnotežja pa tudi stabilnosti. Prav tako zagotavljajo precej večjo svobodo, ki je povezana z manevriranjem rok, ker ne padejo tako zlahka na tla. Vpete so namreč v pazdušno jamo. Njihov oblazinjen vrh omili pritisk. V ogrodje pa je pogosto vstavljen tudi vzmetni sistem. Ta pri hoji učinkovito ublaži udarce v tla.

Podpazdušne bergle
Podpazdušne bergle nudijo večjo mero ravnotežja in stabilnosti

Takšne bergle so torej najprimernejše za tiste paciente, ki ne smejo obremenjevati svojih kosti in sklepov, ter za tiste, ki nimajo dovolj moči v rokah. Ključna pomanjkljivost pa je zagotovo ta, da se oporna točka nahaja pod pazduho, kjer lahko hitro pride do utesnjenosti kože ter površinskih živcev.

Triceps bergle

Tovrstne bergle so se razvile v 20. stoletju, in sicer ob izbruhu otroške paralize. Prijem je v nekoliko drugačni poziciji kot pri dokomolčnih beglah. Pri uporabi pa se posnema gibanje troglave nadlaktne mišice. Po njej je tovrstna bergla dobila tudi ime. Dodatni trakovi se nahajajo med ročajem in manšeto. Ti učinkovito omogočajo, da je roka pri uporabi prav vedno raztegnjena.

Varna uporaba bergel

Takšen medicinski pripomoček je najbolj zaželen za paciente, ki imajo poškodbe ter šibkosti v zgornjem delu telesa. Kljub temu pa lahko uporabljajo troglave nadlaktne mišice.

V isti kategoriji: